In november 2017 werd er in de gemeenteraad van Rotterdam een motie van oud-PvdA-raadslid Peggy Wijntuin aangenomen, waarin werd gevraagd om onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Voor dit onderzoek is opdracht gegeven aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) dat het onderzoek in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Rotterdam Museum uitvoert. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebundeld in drie publicaties die in oktober 2020 verschijnen.
De motie en het onderzoeksproject zijn niet zonder kritiek ontvangen. Van verschillende kanten zijn er vragen en bezwaren gekomen over de toekenning en aanpak van het onderzoek en de consequenties ervan voor de stad en haar inwoners. Wat uit deze kritieken vooral naar voren komt, is het mogelijke spanningsveld tussen inclusiviteit/multiperspectiviteit en wetenschappelijk onderzoek. De kritiek varieerde van “Een dergelijke onderzoeksopzet laat te veel ruimte voor het vervallen in een subjectief en anekdotisch relaas” vanuit de VVD, tot “De uitnodiging tot samenwerking is een uitnodiging waarin zogezegd het feestje al bepaald is, en het er vooral gaat om op hun maat te blijven dansen” vanuit Counter/Narratives.
We willen een gesprek aangaan over de invulling en uitvoering van een dergelijk onderzoek en de volgende vragen bespreken:
- Is er een relatie tussen multivocaliteit / multiperspectiviteit en de integriteit en kwaliteit van een onderzoek?
- Leidt multivocaliteit / multiperspectiviteit tot ander onderzoek, en zo ja, hoe?
- Hoe kunnen we multivocaliteit / multi-perspectiviteit binnen een wetenschappelijk onderzoek waarborgen?
- Hoe stimuleren we tegelijkertijd een eigenaarschap van deze vraagstukken onder academici en bewoners van de stad?