hvheh
8 December 2020

Het Verleden Heeft een Huis 2

WORKSHOP | Dinsdag 8 december | 17:00-18:30 | Online 

Een complexe verstrengeling van herinneren en vergeten, van bewuste verloochening en onbewuste onwetendheid en van moedwillige maar ook onopzettelijke ontkenning.

Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de slavernijgeschiedenis van Nederland sterk toegenomen, voor een steeds breder publiek. In musea, publicaties en het publieke debat worden deze geschiedenissen steeds vaker bevraagd. Veel van deze discussies houden zich bezig met de publieke ‘ruimte’, met monumenten en symbolen zoals de Gouden Koets of met tradities en exposities in musea. Met het project Het verleden heeft een huis verleggen we de focus juist naar de intimiteit van het eigen huis en de sporen van het slavernij en koloniale verleden die daarin aanwezig zijn, verankerd in alledaagse maar ook in bijzondere voorwerpen en praktijken.

Deze sporen en erfenissen laten ons zien dat deze geschiedenissen nooit ver weg zijn, dat ze onderdeel zijn van al onze levens en niet alleen van die van de ‘ander’. Met welke beelden, herinneringen en sporen van het slavernij en koloniale verleden ben jij opgegroeid? Heb jij een verhaal, herinnering of een familiegeschiedenis die verbonden is aan foto’s, sieraden, kleding, dagboeken, speelgoed, beeldjes, schilderijen, of persoonlijke archieven uit jouw huis?

In deze workshop gaan we in op de complexe verstrengeling van herinneren en vergeten door persoonlijke verhalen over objecten uit te lichten. In de online workshop die we op 24 november en 8 december organiseren staan deze objecten en hun verhalen centraal. Aan de hand van videoportretten van verschillende mensen en hun objecten gaan we met elkaar in gesprek. Wij zijn benieuwd naar de voorwerpen bij jou thuis en naar de verhalen die daaraan verbonden zijn. We nodigen je van harte uit om mee te luisteren, maar ook om zelf een voorwerp en verhaal te delen.

Registreren

Deze workshop zal online plaatsvinden op Zoom. Je kunt je registeren via deze link

Om een intieme sfeer te bewaken zijn er beperkte plaatsen voor deze workshop. Zit deze workshop al vol? Kijk dan ook even naar de workshop op 24 november.

Wil je een object en een verhaal met ons delen? Dat kan altijd spontaan door je virtuele hand op te steken tijdens de workshop, maar je kan ook nu alvast een mailtje sturen naar juliette.huijgen@wereldculturen.nl om je daarvoor aan te melden. 

Moderator | ​​​​​​​Wim Manuhutu

Wim Manuhutu (Vught, 1959) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht waarbij hij zich specialiseerde in de geschiedenis van Indonesië en in het bijzonder de geschiedenis van de Molukken.

Van 1987 tot 2009 maakte hij deel uit van de directie van het Moluks Historisch Museum/Museum Maluku waar hij verantwoordelijk was voor tentoonstellingen, publicaties en onderzoek.

Sinds 2009 is Wim Manuhutu via zijn bedrijf Manu2u actief als curator, onderzoeker en moderator op het gebied van erfgoed en diversiteit.

Sinds 2019 is hij ook als docent geschiedenis verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wim

Cultuurhistoricus | Nancy Jouwe

Nancy Jouwe is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, publiek spreker, publicist en soms cultureel producent/curator. Ze is geïnteresseerd in intersectionaliteit, postkoloniale en dekoloniale theorievorming, kunst en erfgoed.

Jouwe doceert aan de master beeldende kunst, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en aan de Amsterdam University College. Als onderzoeker werkt ze momenteel in opdracht van de gemeente Utrecht aan een onderzoek van de slavernijgeschiedenis van Utrecht.

Ze publiceerde artikelen en boeken over postkoloniale culturele en sociale bewegingen en de Nederlandse slavernijgeschiedenis, waaronder Caleidoscopische Visies. De zwarte, migranten, vluchtelingen vrouwenbeweging in Nederland. (2001), Paradijsvogels in de Polder. 50 jaar Papoea’s in Nederland (2012), Gids Slavernijverleden Nederland, Netherlands Slavery Heritage Guide (LM Publishers, 2019) en Amsterdam en de slavernij in Oost en West. Het Amsterdam Onderzoek (Uniekboek/Spectrum, 2020). Ze is voorzitter van BAK, Basis voor Actuele Kunst en was medeoprichter van kunstplatform Framer Framed.

nancy