Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de slavernijgeschiedenis van Nederland sterk toegenomen, voor een steeds breder publiek. In musea, publicaties en het publieke debat worden deze geschiedenissen steeds vaker bevraagd. Veel van deze discussies houden zich bezig met de publieke ‘ruimte’, met monumenten en symbolen zoals de Gouden Koets of met tradities en exposities in musea. Met het project Het verleden heeft een huis verleggen we de focus juist naar de intimiteit van het eigen huis en de sporen van het slavernij en koloniale verleden die daarin aanwezig zijn, verankerd in alledaagse maar ook in bijzondere voorwerpen en praktijken.
Deze sporen en erfenissen laten ons zien dat deze geschiedenissen nooit ver weg zijn, dat ze onderdeel zijn van al onze levens en niet alleen van die van de ‘ander’. Met welke beelden, herinneringen en sporen van het slavernij en koloniale verleden ben jij opgegroeid? Heb jij een verhaal, herinnering of een familiegeschiedenis die verbonden is aan foto’s, sieraden, kleding, dagboeken, speelgoed, beeldjes, schilderijen, of persoonlijke archieven uit jouw huis?
In deze workshop gaan we in op de complexe verstrengeling van herinneren en vergeten door persoonlijke verhalen over objecten uit te lichten. In de online workshop die we op 24 november en 8 december organiseren staan deze objecten en hun verhalen centraal. Aan de hand van videoportretten van verschillende mensen en hun objecten gaan we met elkaar in gesprek. Wij zijn benieuwd naar de voorwerpen bij jou thuis en naar de verhalen die daaraan verbonden zijn. We nodigen je van harte uit om mee te luisteren, maar ook om zelf een voorwerp en verhaal te delen.