CEP
27 July 2024

Linodruk workshop “Home(making) and be(longing)” met maker Charissa Elward

PUBLIEKE WORKSHOP | 27 Juli 2024 | 13.00 - 16.30 | Studio, Wereldmuseum Amsterdam | Deuren open om 12.45

Op 27 juli organiseren we samen met maker Charissa Elward een creatieve linodruk workshop in het Wereldmuseum Amsterdam. Het thema van de workshop is home(making) and be(longing), de creatieve capaciteit om je eigen gevoel van thuis te creëren en je plek te maken.

De workshop is gratis en materialen worden verzorgd. Deze workshop wordt in het Nederlands gegeven, met ondersteuning voor degenen die alleen Engels spreken. Lees de workshopvereisten hieronder.
.enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: block !important; } :host { --enviso-primary-color:#007bff; --enviso-secondary-color:#007bff; font-family: Mabry pro; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #007bff; }

Over de workshop

Waardoor krijg jij een gevoel van thuis? Een gevoel van verbondenheid met mensen, herinneringen en plekken die veel voor je betekenen? Veel van ons behoren tot een diaspora, tot meerdere plekken tegelijkertijd, wat soms ook kan voelen als nergens. Of we voelen geen binding met onze familie of omgeving om andere redenen en moeten we op een andere manier, met andere mensen een thuisgevoel creëren. Dat tussenin gevoel en de creatieve kracht om waar we ook zijn een thuisgevoel te creëren staan centraal in deze creatieve workshop van maker Charissa Elward. Het is een viering en een plek om te onderzoeken op welke manieren wij allemaal doen aan homemaking; de zintuiglijke, creatieve rituelen die we allemaal doen om ons te verbinden met de mensen, plekken en herinneringen die ons maken wie we zijn; via koken, kleding maken en dragen, geuren, dans, muziek of dierbare objecten. Op basis van die ervaringen maken deelnemers een origineel ontwerp waar ze mee zullen linodrukken.

In de workshop gaan we in op vragen als:

  • Wat voor homemaking rituelen heb jij?
  • Op welke manier kan je door middel van homemaking verbindingen creëren wanneer je geen vaste plek of groep hebt waarmee je je identificeert of kan identificeren, zoals een nationaliteit, een familie of land?
CEP

Over de maker

Ik ben Charissa Elward, als maker hou ik mij bezig met sociaal maatschappelijke vraagstukken, waarbij verbinding vaak centraal staat. Ik als persoon hecht veel waarde aan mensen helpen en betekenisvol zijn voor de ander, een stukje zingeving, iets dat ik van huis uit heb meegekregen.

Naast een stukje zingeving vind ik het ook belangrijk om de twee culturen die ik meedraag (Indonesisch/Nederlands), zoveel mogelijk te omarmen, en te gebruiken in mijn werk. Het hoort 
bij mijn identiteit en het heeft een groot aandeel in hoe het mij heeft gevormd als persoon.

Ik kaart deze onderwerpen aan door middel van verschillende media. Ik doe dat het liefst door analoge en digitale technieken te combineren in mijn werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fotografie en textiel. Vanuit de bovengenoemde waardes vind ik het belangrijk om te maken en is voor mij het maken een tool om dat voor elkaar te krijgen.

Charissa Elward

‘Membawa’: de inspiratie achter de workshop

Charissa Elward studeerde af in 2023 aan de HKU en haar afstudeerproject getiteld Membawa dient als inspiratie voor deze lino printworkshop en het proces met het RCMC. 

Charissa zegt: ''Ik ben opgegroeid in een Nederlands/Indonesisch gezin. Mijn vader is dubbelboed, Indonesisch/Nederlands en mijn moeder is Indonesisch. Zowel de Nederlandse als de Indonesische cultuur werd omarmd. Door de jaren heen merk ik steeds meer ­belangstelling en nieuwsgierigheid naar mijn ­Indonesische roots. 

Het project ‘Membawa’ betekent ook wel vertaald ‘Meedragen’ in Bahasa. ­‘Membawa’ is een collectie van zeven ontworpen ­doeken die staan voor het met je meedragen van ­herinneringen en nostalgische gevoelens. Het is een vertaalslag voor het verlangen naar dat soms onbeschrijfelijk gevoel, van gemis.

Bij de bruiloft van mijn ouders straalt de warmte ervan af. Dit is een mooi ­symbool voor dat onbeschrijfelijk gevoel van ­verlangen naar ­Indonesië. Doormiddel van mijn collectie breng ik dat moment weer tot leven en geef ik het een nieuw leven.''

Charissa Elward family photo

Vereisten voor de workshop

-Stuur ons een foto die je herinnert aan thuis of aan vroeger, zodat we het op A3 kunnen afdrukken - de foto kan van alles zijn (een familieportret, een vakantiefoto met vrienden, een vaas, je favoriete eten enz.) Je kunt ze sturen naar: ilaria.obata@wereldculturen.nl

 

-We vragen je ook om het object op de gestuurde foto mee te nemen of de foto zelf mee te nemen naar de workshop. Dat kan via je telefoon, dit is zodat je een focus punt hebt voor de lino-druk

 

Afbeeldingen credits: Charissa Elward.
Collage CEP