HI
23 November 2024

Monoprint Workshop: “De Taal van Thuis” met maker Charissa Elward

PUBLIEKE WORKSHOP | 23 November, 2024 | 11.00 - 16.30 | Studio, Wereldmuseum Amsterdam | Deuren open om 10.45

Op 23 November organiseren we samen met maker Charissa Elward een creatieve monoprint workshop in het Wereldmuseum Amsterdam. Het thema van de workshop is de "Taal van Thuis". Wat is jouw taal van thuis? Deze vraag opent de deur naar de diverse culturele achtergronden die ons vormen in migrantenfamilies. Onder begeleiding van Charissa gaan deelnemers in deze creatieve workshop op zoek naar de creatieve, liefdevolle en complexe manieren waarop de verschillende generaties in hun migrantenfamilies met elkaar communiceren. Het resultaat is een monoprint, een uniek drukwerk waarin jouw "Taal van Thuis" vorm krijgt. Deze workshop is onderdeel van de tweedelige workshopreeks met Charissa Elward, die volgt op de linodruk workshop over home(making) and be(longing).

De workshop is gratis en materialen worden verzorgd. Lees de workshopvereisten hieronder. Charissa geeft de workshop in het Nederlands en er is ondersteuning voor mensen die andere talen spreken. Deze workshop is voor deelnemers met een migrantenachtergrond met een focus op mensen van kleur.
 
Beeldcredit: Charissa Elward
.enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: block !important; } :host { --enviso-primary-color:#376feb; --enviso-secondary-color:#376feb; font-family: Mabry pro; } .enviso-offer-filters-wrapper { display: none; } #ticket-description { ???????????? display: none; ???? } .enviso-title { ???????????? display: none; ???? } .enviso-tickets.enviso-tickets-mobile { display: grid; grid-template-columns: calc(50% - 1em) calc(50% - 1em); align-items: stretch; } :host .enviso-tickets-mobile enviso-ticket-item { float: none; margin-right: 1em; width: auto; } :host enviso-ticket-item { margin-bottom: 1em; margin-right: 1em; box-sizing: border-box; } .enviso-dialog-content { background-color: #b1c5f0; }

Over de workshop

Iedereen wordt gevormd door een meervoud aan culturele invloeden; van de mores in het dorp of de stad waar we zijn opgegroeid, tot de manieren van doen en praten die horen bij onze hobby's, tot de invloeden van de Amerikaanse popcultuur en de cultuur op onze school of werkplek. In diasporische families hoort daar ook culturele context van de landen, waar wij zelf, onze ouders en/of grootouders zijn geboren bij. Een culturele context die we meenemen en hier een op zichzelf staande diasporische cultuur wordt. De "Taal van Thuis" slaat op de alledaagse, creatieve manieren waarop migrantenfamilies unieke woorden, gebaren en gebruiken creëren gebaseerd op die diasporische cultuur. Ondanks én dankzij een taalbarrière, op basis van een gemeenschappelijke culturele identiteit en juist ook door de verschillende referentiekaders die binnen dezelfde familie bestaan. 

In deze creatieve workshop, geleid door maker Charissa Elward, staat het proces van creëren centraal. Door middel van verschillende creatieve opdrachten zullen we vorm en kleur geven aan onze eigen "Taal van Thuis". Deelnemers worden uitgenodigd om hun ervaringen te delen en na te denken over wat deze taal voor hen betekent, zowel in verbale als non-verbale communicatie. Hoe toont jouw familie liefde aan elkaar? Welk waarden delen jullie met elkaar over omgaan met moeilijke momenten? En hoe communiceren jullie met elkaar wanneer jullie elkaar niet helemaal begrijpen of verstaan? Wat zijn de non-verbale geluiden en gebaren die alleen jullie met elkaar begrijpen? We gaan met elkaar hierover in gesprek, laten ons inspireren door visuele kunst en literatuur over deze thema’s en gaan aan de slag met kleur en vorm op verschillende manieren. Stapsgewijs werken we zo samen toe naar het maken van een eigen monoprint die jouw unieke taal van thuis symboliseert. 

 

In de workshop gaan we in op vragen als:

  • Hoe beïnvloeden de verschillende culturen in jouw familie je dagelijks bestaan? 
  • Welke rol speelt non-verbale communicatie in je interacties met je familie? 
  • Wat zijn enkele belangrijke objecten of symbolen die jouw taal van thuis vertegenwoordigen? 
  • Hoe wil je de culturele identiteit die je met je familie deelt doorgeven aan de volgende generatie? 

 

MP
Monoprint gemaakt door Charissa Elward

Vereisten voor de workshop

-Neem een foto mee van je ouders, gezin of familie. Tijdens de workshop gaan we de foto gebruiken om jou en jouw “Taal van Thuis” beter te leren kennen. Je kunt ze sturen naar: ilaria.obata@wereldmuseum.nl

 

-Neem materialen mee die jij zou willen gebruiken voor jouw monoprint. Dit kan van alles zijn, denk hierbij aan groentes, geldmunten, schroeven, postzegels, je favoriete knuffel. Alles wat je eventueel mee zou willen bedrukken of plakken op jouw monoprint, kan je meenemen. Wij zorgen zelf ook voor materialen.

MP

Over de maker

Ik ben Charissa Elward, als maker hou ik mij bezig met sociaal maatschappelijke vraagstukken, waarbij verbinding vaak centraal staat. Ik als persoon hecht veel waarde aan mensen helpen en betekenisvol zijn voor de ander, een stukje zingeving, iets dat ik van huis uit heb meegekregen.

Naast een stukje zingeving vind ik het ook belangrijk om de twee culturen die ik meedraag (Indonesisch/Nederlands), zoveel mogelijk te omarmen, en te gebruiken in mijn werk. Het hoort 
bij mijn identiteit en het heeft een groot aandeel in hoe het mij heeft gevormd als persoon.

Ik kaart deze onderwerpen aan door middel van verschillende media. Ik doe dat het liefst door analoge en digitale technieken te combineren in mijn werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotografie en textiel. Vanuit de bovengenoemde waardes vind ik het belangrijk om te maken en is voor mij het maken een tool om dat voor elkaar te krijgen.

Op dit moment doe ik de verkorte opleiding docent beeldende kunst en vormgeving op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik ben hiervoor afgestudeerd aan de studierichting Graphic Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. 

Charissa Elward