In de depots van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) liggen zo een 5176 voorwerpen gecategoriseerd als 'Inheems Surinaams' opgeslagen. In haar kritische reflectie op het Nederlandse koloniale verleden, de rol van het museum in het koloniale systeem, en de manier waarop de hier ontstane koloniale constructen voortbestaan in het heden, belicht de tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis zowel de historische als hedendaagse verhalen van verzet, veerkracht, en creativiteit, van mensen onderhevig bevonden aan het Nederlands Koloniale systeem en de doorwerking hiervan. Deze tentoonstelling wil een platform zijn voor dialoog. In reactie op de tentoonstelling hebben verschillende actoren uit de Surinaams Inheemse gemeenschap in Nederland aangegeven de inheemse 'zichtbaarheid’ in de tentoonstelling onvoldoende te vinden.
Onze Koloniale Erfenis is een lopend project die gedurende haar zevenjarige bestaan jaarlijks herzien zal worden. Met het oog op dit dynamisch karakter van de tentoonstelling en haar complexe thema’s hoopt het NMVW met deze workshop een kritisch gesprek te faciliteren in, over, en met het etnografisch museum aan de hand van de volgende leidende vragen:
-
Wat betekent het om inheems te zijn (in Nederland)? Wat betekent het om te leven in een samenleving waar objecten uit uw familie tentoongesteld worden? Ofwel, wat betekent het om ‘verzamelbaar' te zijn?
-
Hoe kan het museum de collecties activeren om ze relevant te maken voor (inheemse) gemeenschappen?
-
Hoe en welke verhalen van inheemse volkeren zou u terug willen zien in Onze Koloniale Erfenis?
-
Hoe kunnen de objecten uit de NMVW-collectie ons helpen om deze verhalen te vertellen?
-
Wat is de doorwerking van deze objecten in het heden?
-
En, hoe zijn ze relevant voor hedendaagse verhoudingen in de (Nederlandse) maatschappij?
De workshop bouwt verder op de ervaringen van verschillende gemeenschapsleden die voorafgaand aan 27 Januari hebben deelgenomen aan een depot bezoek. In de drie bezoeken die zijn georganiseerd kwamen multigenerationele groepen naar het depot van het Tropenmuseum en het Volkenkunde museum. Zij bekeken hier voorwerpen uit de collectie die verband houden met inheemse volkeren van Suriname. Deze bezoeken zijn niet alleen bedoeld om het materiaal centraal te stellen in een dialoog over representatievraagstukken. Het is ook bedoeld om transparantie te creëren en leden van de gemeenschap kennis te laten maken met de infrastructuur van het museum. De objecten die worden bekeken kunnen het delen van culturele kennis oproepen tussen de verschillende aanwezige generaties. Informatie die kan bijdragen aan de herwaardering en in stand houding van inheemse kennis. Deze zelfde informatie kan daarbij de interne bestaande documentatie van het museum aanvullen. om de representatie en zichtbaarheid van inheemse bevolkingsgroepen te verbeteren.
Registratie voor dit evenement is gesloten. Voor op- en/of aanmerkingen kunt u ook contact opnemen met Isabelle Best via isabelle.best@wereldculturen.nl.